Градина

Зазимяването на градината

Зазимяването на градината

Зазимяването на градината в няколко полезни съвета!

1. Зазимяването на овощни дървета

Зазимяването се състои в пикиране на короната и пръскане с подходящи препарати за растителна защита.

2. Зазимяването на рози

Обикновено те се изрязват на около 30 сантиметра и се загърлят с почва или листа и добре се окопават.  Увивните рози се изрязват по-високо и понякога в зависимост от надморската височина на градината се загърлят с рогозки, като това важи за вносните сортове. Това е и сезона за вземане на резници от розите.

3. Зазимяването на широколистни храсти

Състои се в изрязване и пикиране на клоните и окопаването им. Примери за това са спирея, дрян, булчен венец, хибискус и други. Това е и най-добрия момент за смяна на формата на короната, ако искаме такава промяна. Юките, като малко по-различни от другите храсти се почистват от изсъхнали листа и внимателно се превързват листата им.

4. Зазимяването на иглолистни храсти и дървета

Важно при тях за зазимяването им е запазване на короната в правилна форма. През зимата понякога след падането на снега, част от клоните на растенията увисват или се чупят. Затова е нужно превързване на растението от горе до долу с подходяща връзка.

5. Зазимяване на тревни площи

Зазимяването на тревните площи е много важно, за да си нямаме главоболия в началото на сезона със заболяла, изсъхнала и изгнила трева. Височината при която тя трябва да посрещне зимата, трябва да е 5-7 см. важно е да не окосим много ниско или да я оставим много висока.

6. Зазимяване на саксийните растения

Растенията, като камелия, фикус и други, които сме изнесли през топлото време навън се прибират в зимните градини и в домовете ни. Нужно е наторяването и на храстите и дърветата с органичен или минерален. В тревните площи е добре да се напръска с подходящи препарати за отстраняване на плевелите.

 

 

Един коментар на “Зазимяването на градината

  1. A. Sali каза:

    az li4no sam hodil v magazina ima strahotni neshta i statiite sa dosta polezni. nestata sa kachestveni mnogo

Коментарите са забранени.