Електричество

Монтиране на ключ прекъсвач върху захранващ кабел

Монтиране на ключ прекъсвач върху захранващ кабел

Ако изпитвате трудност при монтиране на ключ-прекъсвач върху захранващ кабел, то този статия е за ВАС ! 

За управление на електрическите източници на светлина в домакинството се използват различни устройства, като най-често срещаният сред всички е превключвател. Това е просто устройство, разположено на стената и свързано с проводници. Дизайнът на продуктите е различен, но вътрешната схема на схемата за единични модели е една и съща.

В нашата статия ще ви разкажем как  да се справите с монтиране на ключ-прекъсвач върху захранващ кабел.

Превключвателят е обикновено механично (рядко електронно) устройство за контакт / затваряне / отваряне на електрическа верига с цел включване / изключване на осветителни устройства.

Ще покрием дизайнерските характеристики и инсталирането на най-простите модели – ключове с едно копче.

Те се състоят от 4 основни части:

  • работен възел – метална основа с контакти и задвижване с бутон;
  • крепежни елементи – крака или антени от метал, свързани към метална плоча;
  • украса – панели или рамки;
  • динамична част – пластмасови ключове.

Част от частите, основно вътрешни, са изработени от метал, например поцинкована стомана, външното декоративно покритие обикновено е направено от безопасна пластмаса. Възможни са керамични елементи, които издържат натоварвания до 32 А, докато пластмасовите са проектирани за 16 А.

Външната и вътрешната структура зависи от няколко фактора, например функционални задачи или потенциално натоварване. Като допълнително устройство в някои модели има светодиод, който осигурява външно осветление.

Превключвателите са инсталирани във всички помещения, където има осветителни устройства, които не са оборудвани със захранващ кабел (например за подови лампи или настолни лампи не е необходим).

Видове устройства за домашна употреба

Няма строго разделение на категории, тъй като различните производители имат свои, „маркови“ състави, но можем да различим няколко вида превключватели обединени от всеки един знак.

Например, според принципа на включване, всички устройства могат да бъдат разделени на:

  • механичен – елементарни клавиатурни устройства, лесни за инсталиране и използване (функцията на клавиш може да се изпълнява чрез лост, превключвател, бутон, шнур, въртящо се копче);
  • електронно докосване – задвижван от докосването на ръка;
  • с дистанционно управление – оборудван с дистанционно управление или сензор за движение.

Първата група се счита за най-популярната, традиционна и призната от първите дни на изобретението на електрическата верига, популярността на третата също набира скорост, а втората по някакъв начин не се вкорени.

Сензорите за движение спестяват енергия и осигуряват допълнителна защита. Например, ако инсталирате подобно устройство на входа на къщата, това ще сигнализира за появата на неканени гости.

Прилагаме и видео, чрез което да онагледим процеса:

Подобни публикации

Един коментар на “Монтиране на ключ прекъсвач върху захранващ кабел

  1. иван петков каза:

    много ми помогна

Коментарите са забранени.