Ремонт

Грундиране – прилагане на основа преди боядисване

Грундиране - прилагане на основа преди боядисване

Грундиране с качествени грундове на за по-добра адхезия. Изпълни си сам.

При прилагане на проникващи грундове, ще постигнете по-добро сцепление на боята със стената и се намалява поглъщането на боя от основата. Благодарение на това ще спестите работа и количеството използвана боя. Грундиране се прилага и при изпълнение на мазилки, шпакловки и замазки. Във всички случаи целта на такова грундиране с проникващи грундове е заздравяване на основата и по-добра адхезиия и прилепване на следващите слоеве. Проникващият грунд обикновено се предлагат в магазините за бои и лакове или в строителните хипермаркети. Там обикновено ще откриете продукти, които са особено подходящи за обработка на вътрешни и външни стени преди боядисване.

Грундиране на стари и нови основи на стени и тавани

Преди боядисване грундирайте стените, от които е изстърган първоначалният слой боя или друго покритие, както и  новата небоядисана мазилка или гипсокартон. За по-старите сгради се препоръчва грундирането да се прилага поне в два слоя и винаги да се спазва интервал, предназначена за изсъхване между отделните проникващи грундове. Грундът се нанася с широка бояджийска четка или бояджийски валяк, пистолетът за пръскане не е подходящ. Подходящи са и четките баданарки.

Когато прилагате грундиране преди боядисване, е добре да добавите малко боя към проникващия грунд. Ако боята покрива добре, можете да избегнете втори или трети слой. Дълбокото грундиране укрепва основата до дълбочина, предотвратява преждевременното изсъхване на горния слой на мазилката и увеличава нейната адхезия с основата. Винаги се прилага върху изсъхнали мазилки и при приготвяне на проникващ грунд обикновено е необходимо концентратът да се разрежда в препоръчаното съотношение с вода. Използването на дълбоко проникващи грундове има смисъл особено за пориозна основа.

Грундове за различни повърхности

Изборът на подходящ продукт също влияе върху повърхността, върху която ще нанесете проникващия грунд, а също и върху вида боя, която в крайна сметка ще използвате за боядисване. Можете също да използвате грунд върху бетон, газобетон, фиброциментови, гипсо-циментови плоскости, различни видове мазилки, дърво и ПДЧ, гипсокартон или неглазирана керамика.

Общите универсални грундове са предназначени за нови мазилки или повърхности в добро състояние. По-старите и изветрели мазилки се грундират по-добре чрез дълбоко проникващи материали. За предпочитане е да изпълните грундиране в два слоя.

Видове пенерационни грундове

В съвременното ново строителство и ремонти се използват няколко основни видове грундове. В зависимост от основата която ще се боядисва или шпаклова се прави грундиране с най-подходящия грунд.

  • универсални грундове – предназначено главно за боядисване на небоядисани основи
  • дълбоко проникващи – проникват дълбоко в порести материали
  • грундове на базата на силикон – за импрегниране на абсорбиращи основи
  • силикатни – увеличава адхезията на силикатни покрития.
  • фунгицидни – за повърхности, заразени с мухъл и във влажни интериори

Един коментар на “Грундиране – прилагане на основа преди боядисване

  1. ивайло каза:

    ползотворна статия, само напред1

Коментарите са забранени.