Ремонт

Как да монтираме ламиниран паркет ?

Как да монтираме ламиниран паркет ?
Подова настилка или паркетите имат същия страхотен външен вид като тези от твърда дървесина и са лесни за инсталиране. Ще ви запознаем със стъпките за инсталиране на ламиниран паркет в собствения ви дом. Можете да използвате същите стъпки за инсталиране на всяка система за заключване на плаващ ламинат.

Цените на продуктите, наличността и номерата на артикулите могат да се различават онлайн или от физическият магазин.

АЛФА предлага много стилове ламинирани подове, подходящи за всеки дом, включително BodenClick, AGT, SALAG, който е водоустойчив и предпазва от разливи и инциденти с домашни любимци. Той е почти неразличим от истинското дърво и е по-издръжлив.

Преди да започнете, прочетете инструкциите на производителя. Те ще включват съвети за инсталиране върху различни подови настилки, както и ще предоставят измервания за тестове за влажност, специфични за подовата настилка, която инсталирате. Ако не сте сигурни в инсталирането на нещо, обърнете се за помощ към сътрудник на АЛФА.

Преди да поставите ламината, първо подгответе основата. Също така се уверете, че подът е чист, равен и гладък.

Най-малко 48 часа преди монтажа поставете подовата настилка в помещението, в което ще я монтирате, за да може дъските да се аклиматизират към температурата и влажността.

Стъпка 1 

Подова настилка – изравняване – използвайте нивелир, за да проверите дали подът е равен. Така ще бъдете по-прецизни в измерването, преценяването и полагането на ламинираният паркет, затова е важно да не пропускате нито една стъпка, а ние ви гарантираме крайният резултат!

Стъпка 2

За да подрежете рамката на вратата и да получите височината на разреза, подредете парче от подложката и ламината до рамката на вратата и го разрежете с осцилиращ трион.

Стъпка 3

Задължително монтирайте и подложка преди да започнете с монтажа на ламинираният паркет, тъй като тя ви носи следните позитиви:

  • Защита на долния стабилизиращ слой от ламинираните плоскости от отрицателни ефекти и ламината като цяло.
  • Увеличава нивото на звукоизолация на пода.
  • Хидроизолационни свойства. Необходимо за защита на ламината и неговата вътрешна структура от вредното въздействие на влагата.
  • Топлоизолационни свойства (при избора на добра и висококачествена основа, загубите на топлина през пода ще бъдат минимални).

Стъпка 4

За да осигурите компенсаторна междина, поставете дистанционни елементи по периметъра на стената. Използвайте дъска като ориентир, за да се уверите, че дистанционерите са достатъчно близо, за да осигурят правилната междина по периметъра на помещението. Залепете дистанционерите към первазите, за да предотвратите преместването им по време на монтажа. Проверете инструкциите на производителя за размера на дистанционерите, които да използвате.

Стъпка 5

Измерете ширината на помещението по дължината, за да получите квадратурата на помещението, след което добавете още 10%, за да отчетете евентуални грешки. Така ще определите количеството подова настилка, което ви е необходимо.

Стъпка 6

При монтажа се движете отляво надясно по най-дългата и права стена, която обикновено е външна стена. Така ще огледате помещението по-добре, а и ще се движите безопасно за вас и вашият ламиниран паркет.

Стъпка 7

Освен това, за да сте сигурни, че на последния ред няма да остане само една малка част от настилката, измерете дължината на помещението и я разделете на широчината на дъската, без да включвате жлеба, за да определите колко реда дъски са ви необходими. Коригирайте разположението и отрежете малко от първия ред, за да освободите допълнително място, ако установите, че имате тесен ред.

Стъпка 1

Поставете първия ред със страната с езика към началната стена. Това ще бъде шаблонът на дизайна, който искате да получите накрая. За да осигурите смесица от нюанси и цветове, смесете дъски от различни кашони.

Стъпка 2

Когато сте доволни от оформлението, отрежете езика от дългата страна на всички парчета. Също така ще трябва да отрежете езика от късата страна на първото парче, тъй като то ще трябва да влезе в ъгъла срещу дистанционните.

Винаги носете предпазни очила и противопрахова маска, когато режете, и защита на ушите, когато използвате електрически инструменти.

Стъпка 3

Преди да сглобите първия ред и да го поставите на мястото му, разстелете втория ред, отново със страната на езика към стената. Не забравяйте да изместите дъските с поне 15 см, за да избегнете H-образните фуги. След това отрежете дъските по необходимата дължина.

За да разрежете настилката, поставете дъската върху лицевата и страна (отдолу нагоре) и режете с трион, оборудван с острие с фини зъби за настилки. Запазете отрязаните части, защото можете да ги използвате за започване на други редове.

Стъпка 4

При поставянето на дъските използвайте редуващ се модел, като размествате дъските по два реда наведнъж.

Стъпка 5

Някои от всички видове подова настилка имат система за заключване с щракване, която улеснява поставянето на езика в жлеба по дългата страна, след което се завърта надолу, докато се заключи на място.

Стъпка 6

Направете същото и за следващите две дъски, като първо съедините късите им краища. За да затворите разстоянието откъм дългата страна, повдигнете външния ръб на дъската с около един сантиметър и натиснете здраво, докато краищата се съединят. След това завъртете надолу, за да застопорите.

По време на монтажа поставете пълен кашон с дъски или нещо също толкова тежко в края на монтирания ред, за да задържите дъските на място.

Стъпка 7

При монтажа на плаващ ламиниран паркет не е необходимо да използвате лепило, пирони или скоби. Плъзнете първите два реда в крайното им положение и повторете стъпки 5 и 6 по-горе, като използвате същата техника на редуване на дъски, за да завършите процеса.

Стъпка 8

Започнете на най-малко 20 сантиметра от края на дъската и с помощта на чукче и блокче за почукване леко по дългата страна за затваряне на фугите. Преминете към късата страна и отново почуквайте внимателно, за да не повредите настилката.

Ако се сблъскате с някакви препятствия, като например тръби или вентилационни отвори в пода, използвайте прободен трион, за да изрежете настилката, за да я напаснете, като винаги запазвате разстоянието от 10/20 сантиметра.

Стъпка 9

За последния ред може да се наложи да изрежете парчетата, за да ги напаснете. Измерете необходимата ширина, като извадите разстоянието за разширяване, и разрежете по дължина.

Някои продукти за подови настилки могат да имат малко пластмасово езиче в късия страничен жлеб на дъските, което помага за застопоряване на парчетата. Не забравяйте да отстраните пластмасовото езиче, преди да режете.

Стъпка 10

Поставете езика в дългата страна, подравнете късата страна, след което с помощта на дървен лост и чук застопорете последния ред на място и затворете късата страна на съответната подова настилка.

Стъпка 11

Когато монтирате около врата, плъзнете дъската поне 1/10 сантиметра под рамката на вратата, като оставите скрита 10/20 сантиметрова фуга за разширяване. След това, с помощта на блок за подслушване или пръчка за издърпване, първо затворете дългата страна, а след това затворете късата страна.

След като сте монтирали ламинирания паркет, е време да добавите финалните щрихи.

Стъпка 1

Премахнете всички дистанционни елементи от съответната подова настилка в помещението.

Стъпка 2

За хидроизолационна защита на ламиниран паркет от стена до стена запълнете дилатационните фуги с компресируема 10/20 сантиметровата подложка от полиетиленова пяна.

Стъпка 3

Нанесете тънък слой 100% силиконов уплътнител върху подложната пръчка. Уверете се, че силиконът се свързва от ръба на пода до стената.

Стъпка 4

Монтирайте всички первази, тапицерии и лайсни към стените и внимавайте да не забиете пирони в новия под.

Подобни публикации