Декор

Поставяне на тапети – СЪВЕТИ И ИДЕИ

Поставяне на тапети - СЪВЕТИ И ИДЕИ

Поставянето на тапети е бърз начин да придадете нов облик на дома си. Най-важното е да проявите творчество. Предлагат се тапети с много различни цветове и шарки, както и с различно качество.

Обърнете внимание
Най-добри резултати ще постигнете при поставне върху пгладка равна повърхност, така че лепилото за тапети да бъде положено плътно. Ако стената е била измазана и шпаклована наскоро, оставете я най-напред добре да изсъхне и след това я обработете с грунд. Това ще предотврати абсорбирането на водата от лепилото от шпакловката. Запълнете евентуалните пукнатини или дупки и добре загладете неравностите с шкурка.

Изчисляване на необходимия брой ролки

 • Например: Всяка ролка е средно с дължина 10 метра (1000 см) и ширина 53 см.
  Ако стаята ви не е по-висока от 3 метра (300 см), може да получите 3 ивици от една ролка. Това може да бъде по-малко, ако шарките на хартията са характерни, защото всяка ивица трябва да се съпостави със следващата, така че шарките им да съвпаднат. Измерете ширините на всяка от стените и ги сумирайте. Ако имате високи прозорци и врати, извадете техните ширини от тази на тапетите, за да намерите нужната ви ширина. Ширината на ролката е 53 см, така че разделете общата ширина на 53, за да получите нужния брой вертикални ивици. След това разделете резултата на 3, защото от една ролка се получават 3 ивици. Вече знаете минималния брой ролки, които ви трябват. Ако например имате обща ширина на стената 4 х 600 см или 2400 см и височина 265 см, ще ви трябват 16 ролки (2400:53:3=15,1 или закръглено нагоре 16 ролки).

СЪВЕТ

 • Проверете дали всички ролки, които купувате, са маркирани с един и същи код за цвета, тъй като иначе може да има малки разлики в цвета между ролки, които изглеждат еднакви.

Избор на подходящо лепило

 • Предлагат се различни видове лепило за тапети в зависимост от дебелината и материала на хартията. Най-разпространеният вид лепило е универсалното лепило за поставяне на тапети, основано на прах. Смесете лепилото и го разбъркайте добре, за да гарантирате, че е гладко и без бучки. Оставете го 10 минути, преди да започнете да го използвате. За виниловите, текстилните и армираните със стъкловлакна тапети трябва да използвате специално предварително смесено лепило с гребен за нанасяне.

СЪВЕТ

 • Може да закупите и готово разтворено лепило за поставяне на тапети. Възможно е даже да закупите тапети с готово нанесено на гърба лепило, които потапяте в тава с вода и след няколко минути може да ги залепите на стената.

Оставяне на резерва отгоре и отдолу

 • Когато отрязвате тапетите по дължина, оставете допълнително по 5 см отгоре и отдолу. Ще ви е необходим по-голям запас, ако тапетите са с шарки, които изискват съседните ленти да бъдат напасвани. Обърнете внимание и дали тапетите не трябва да бъдат залепвани в определена посока – нали не бихте искали цветята да бъдат обърнати наопаки!

Нанасяне на лепилото

 • Поставете ивицата тапет върху чиста маса за нанасяне на лепилото с шарките надолу. Нанесете лепилото с четка за лепило, сгънете намазаната част към центъра и оставете тапета на пода. Оставете лепилото да попие в хартията и докато чакате, може да поставите следващата ивица тапет върху масата.

СЪВЕТ

 • Постарайте се времето, за което нанасяте лепилото, да бъде по възможност еднакво, за да не се получи различно разтягане на тапетите.

Залепване на първата ивица

 • Прозорците и вратите не винаги са поставени вертикално. Използвайте отвес (тежест, висяща на конец), за да проверите дали това е така. Най-добрият начин да започнете залепването на тапети е от врата или прозорец с припокриване на касата от около 3 см.

Поставяне на тапети

 • Разгънете горния край на ивицата намазан с лепило тапет и я залепете с припокриване на тавана от 5 см. Разгладете внимателно тапета по стената с чиста четка за тапети. Притиснете тапета на мястото му, като работите от центъра към ръбовете му. Използвайте обратната страна на острието на ножица, за да притиснете тапета към ъгъла между стената и тавана, прегъвайки тапета.

Отрязване на излишния тапет

 • Внимателно издърпайте горната част на тапета от стената и изрежете с ножици излишния тапет по дължината на сгъвката. А може и да поставите дървена линийка в ъгъла и да изрежете тапета по нея с макетно ножче. По-лесно ще направите това, ако оставите лепилото малко да изсъхне.

Обработка около касите на вратите и прозорците

 • Срежете излишния тапет при касите на вратите и прозорците под ъгъл 45°. Отново използвайте обратната страна на острието на ножиците, за да притиснете тапета в ъгъла към касата на вратата или прозореца, прегъвайки тапета. След това може да изрежете тапета по дължината на сгъвката.

Поставяне на тапети на съседни ивици

 • Най-добре е да залепвате ивиците тапети ръб до ръб без припокриване. След това притиснете мястото на съединението с чиста кърпа или валяк за тапети. Внимателно премахнете остатъците от лепило с влажна гъба.

Поставяне на тапети в ъглите

 • Тапетите се залепват най-лесно в ъглите на стаята, ако се сгънат на около 1 см в ъгъла. Изрежете тапета надлъжно и силно го натиснете в ъгъла. След това залепете останалата част от ивицата тапет или нова ивица директно върхусгъвката от 1 см в ъгъла.

Поставяне на тапети около контакти или ключове

 • Най-напред изключете тока от таблото и после свалете капака на контакта или ключа. След това може да залепите тапета направо върху контакта или ключа. След това изрежете с ножици необходимия отвор, като започнете от центъра към краищата. Изрежете стърчащите ъгълчета от тапета, за да се открие контактът или ключът. След това монтирайте капака на мястото му.

Поставяне на тапети около радиатори 

 • Залепването на тапети зад радиатори винаги е трудно. Най-добре е да направите надлъжни разрези на тапета там, където тръбите излизат от стената. След това изрежете ивицата тапет над общата височина на радиатора. След това може да притиснете останалата част от ивицата тапет към стената с дръжка на метла, около която сте увили парче плат, или с чисто бояджийско мече. Друг начин е да откачите радиатора и да го подпрете с дървено блокче или няколко книги. Внимавайте да не извивате тръбите и връзките прекалено силно, за да не протекат.

Прилагаме и видео, за да онагледим процеса:

Подобни публикации

Един коментар на “Поставяне на тапети – СЪВЕТИ И ИДЕИ

 1. Петър каза:

  точни и коректни !

Коментарите са забранени.